Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.01.19

hullámok

 

A mindennapi életben fény alatt általában a látható fényt értjük.   A látható fény hullámai hatnak az emberre, érzelmeket gondolatokat vált ki.   Vannak azonban láthatatlan fényhullámok amelyek hullámhossza sokkal rövidebb és frekvenciája sokkal nagyobb vagy nagyobb hullámhosszú és kisebb frekvenciáju hullámok és ugyanugy körülvesznek bennünket. Az ibolyántóli barnitó hullámokat az ember  korán ismerte.

Ma már EM hullámokat mesterségessen is elö tudunk idézni. Hasznos és káros hatásaival is találkozik. A 15-100Hz  közötti frekvenciáju áramnak fiziologiai hatásai vannak, ami annyit jelent az emberre nézve káros hatása van hiszen a sziv frekvenciája a felnöt embernél 60 Hz körül van..

A röntgen sugarak jól tükrözik amit a napozásból is jól ismerünk, hogy a besugárzás hosszától és intenzitásától függ hatásuk. De egyértelmüen tudni, hogy az X sugarak és a γ sugarak károsak.Ezek hullámok frekvenciája sokkal nagyobb a látható fénynél.

 A hallható EM hullámokat a  szervezetek érzékelik és  rádióhullámokként  távközlésként hasznositották. Ezek frekvenciája ugy mint az IR,  mikro és rádióhullámokké sokkal kisebb a látható fénynél. Az emberi szervezet mindezeket az EM hullámokat érzékeli és mindegyik bizonyos élettani folyamatot vált ki.

 

 Az ultrahang frekvenciája 10e4 Hz alkalmazott diagnosztika  számára. . Nagy erôsségu ultrahang esetén az anyagban hôhatás és szerkezeti változás lép fel.  Terjedese rugalmas közegben  nyomásingadozást idéz elô;  A kis intenzitású ultrahang gyorsítja a sejtek életmuködését, míg nagy intenzitású ultrahang roncsoló hatást idéz elô. . Egy  ultrahang intenzitása 10000-szerese lehet a fájdalomküszöbnek. A nyalábasitása lencsékkel jól megvalósitható.

 Az eszközök melyek előállitják a hullámokat kisebbek, precizebbek hatásosabbak. A világ hivatalos szabványi szgoruan ellenörzik a népesség által használt eszközöket, és ezek által kibocsátot hullámok biztonságos keretek közé van szoritva.

Infrahangok  frekvenciája 10e12 Hz viszonylag késön találtak alkalmazást.  Az elefántok távolsági kommunikációra használják,  Az emberi szervezetre  nézve van fiziológiai hatása. Kellô erôsségben rosszullétet, emésztési zavarokat, pánikhangulatot okozhat. (Haláleset is elôfordult már. Különösen veszélyes a nagy teljesítményű, 7 Hz-es infrahang. Az ilyen frekvenciájú hanggal besugárzott személynél a mentális tevékenység és a pontos munka egyre nagyobb nehézségekbe ütközik.

  Az agy múködés frekvenciája 1-40Hz, között van, a mélyalvás 0,5-4Hz és a figyelemmé 12-40 HZ között.. . Kis tömegû, elemmel mûködô aktiv szonár-eszközök ma már mindenki számára elérhetôek . Az infrahang  egyik igen nagy előnye, hogy az alkalmazott frekvencia túl alacsony ahhoz, hogy hallani lehessen, ezáltal a célszemély egyáltalán nem vagy csak későn jön rá, hogy ellene tevékenységet folytatnak. Ugyanakkor az infrahangfegyvert alkalmazó személy pedig nem fedi fel magát.

                Csak nagyvonalakban ránéztem a közönséges transzverzális EM hullámok emberi szervezetre való hatásaira, viszont longitudionális hullámokkal is körül vagyunk véve. Ezek a skalás hullámok lényegesen különböznek a Herz hullámoktól.  A skaláris frekvencia egész sor hatást gyakorol az emberi szervezetre DNS szinten. Mint   pl. a sejt falában megtalálható kristálystrukturák képesek információt tárolni, vagy klaszterszintű alakzat  van a sejtközi térban kollagenanyag, ugyancsak információt tárolnak a DNS-ben, A skaláris frekvencia képes a DNS –be beépülni.

Vonzónak találom, hogy a H betű róvásjele két egymásba fonódó hullámjel. A neve hal, nem is két L betüvel mert hallani az csak egy hullámtartomány. A hullámok skálája attól sokkal szélesebb, van amit hallunk van amitől halunk.