Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.04.06

Az energia

Energia. Egy teljesen hétköznapi szó mégis olyan bonyolult definiálni.Hiszen mindnyájan energiáért fohászkodunk és mindannyian sokfajta energiát használun fel. Csak némely után tudatosan kutatunk, némely meg természetünből fogva adva van.. Energia ami két test között átadható munka és hőátadás folyamat által és van energia mely új anyaggal együtt adodik át.

Ez utóbbi lenne a kémiai energia. Valószinűleg az egész fauna világ  mitohondriumában lejátszodik az az egzergont (elektron transzport) folyamat  melyben a szabad biokémiai energia megmarad ATP formában tárolodik mely az  ADP-ből jön létre.Ezt megtaláljuk az emberben is.

Nem sokban különbözik a flóra világa.A növinyeknél ciklikus fotoreakciós folyamatot találun ahol az NADP+ ból redukcióval ATP keletkezik. Ehez a természetadta fotoszitézishez melyben okszigén szabadul föl kvantum mennyiség szükséges az elektronok felemelkedéséhez. Ezt a fajta energiát az ember csak megeszi vagy belélegzi.

Hogy honnan veszik a növények a kvantumokat? Hát egy részét valószinüleg a mindöröktől fogva imádott Napból.

A Nap messziről igen csak nyugodt égitestnek tünik.Ösidők óta a világoságot, a meleget biztositja és persze hozzá kötötük az évek mullását.De a felszinén hatalmas robbanások zajlanak. Nagy mennyiségű elektro, proton hagyja el a Napot hullámmozgásban.Ezek a részecskék nekünk mágneses viharokat okoz.A Napenergiát a benne levő hidrogén adja mely több lépésben héliummá alakul. Az átalakitható anyag fogytával fehér törpévé alakul és a fénye kialszik. De adig még rengeteg energiája van a Napnak is és bennünk az élővilágban is.Adig részecskéi a kvantumai  hullámformában fénysebességgel terjednek   energiát és impulzust szállitva.

Definició szerint az energia fizikai tulajdonság amely átalakitható különböző megjelenési formákba és átadható, de soha nem jöhet ujjonan létre és nem semmisülhet meg.Mértékegysége az erő és elmozdulás fügvénye.

Emberileg az energia egy mantra. Egy mantra amit akkor mondunk mikor minden kötél szakad. Egy mantra mely ugy hangzik: Adj még energiát!