Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.05.25

én eszes, te eszes, ő eszes

A tudat és intelligencia ezen belül az érzékelés, megismerés, memoria, figyelem és érzelmek központja az agyban van.

Az agyasok prioritási tevékenysége a megismerés és ezelöl nincs kivétel az emlösök birodalmában. Persze, hogy szabadságtól, kulturától és életkörülményektől függö.Anatomiailag már mindent tudunk az agyról a féltekeit a kérgét és velejét, a részeit és a funcionális egységeit melyekben az impulzusok áramlanak. Ugy mint a mikrochipek áramköreiben az elektronok..Illetve forditva, mert a tudomány utánozza a természetes folyamatokat és nem forditva. Az anatomiai boncolgatás mit sem érne az agy vegyi folyamatainak ismerete nélkül. Az egyszerű sejt metabolizmustól kezdve a neurotranszmitterek-a hirvivő molekulák keletkezéséig egész a transzmitterrendszerekig Márpedig ezek a dolgok megujulnak és amig él az ember új agysejtek termelödnek igen csak szép mennyiségben. Szép dolog ha az emberek foglalkoznak az agyukkal is, ebben a rohanó világban.

Aktivizálni a tompa észjárást, följavitani a memoriát táplálni a funcionális egységeket az emberek örökös vágya.

Ebben is segitette az a vitathatalan megfigyelés.Az agy energiaigényét elsösorban cukorból fedezi.Zöld és fekete teát ivott, vagy kávét ébrenlétre. Joghurtot stimuláloként és diót fehérje és zsir forrásnak. Magas C-vitamin tartalmu gyümölcsöket evet hiszen védeni kellett a sejteket a káros hatásoktól.Lecitinnel serkentette az acetilholin neurotranszmitter elöállitását a vérkeringést meg rozmaringgal vagy ginko bilobával. Mindig megtalálta a szükséges anyagokat az adott élethelyén. 

Mára már a tudomány kitanulmányozta az emberek étkezésének alapjait és vegytanilag elénkrakta mint egy térkép mire is van szükségünk. Az emberek most sem okosabbak mint 30-40 000 évnek ezelött csak tehnikailag fejletebbek és többen vannak.

A tápláléknak is megvan a saját hatása az agyra,viszont nem aktivizálják a hirvivő molekulákat melyek uszva átvisznek üzeneteket.Ezek a vegyi folyamatok az érzékszrevek reagálásával indulnak be. Ezek az érzéki észlelések néha csak millisekundumban mérhetök.Az érzelmek világába mindenki belép legyen az harag, félelem, meglepetés, undor, ellenszenv vagy öröm. Az érzelmek többé kevésbé mindenkit befolyásolnak, senki nem hozott teljesen érzelemmentes döntést. a döntéshozás elképesztöen sok racionális és irracionális elemeket tartalmaz. Akarjuk vagy nem reagálasunk függ az emocionális központig vezető uttol , mely lehet rövid,  vagy hosszú mely már az elöbbi megérzéseinket is integrálja.Nem az fog kihatni a döntésünkre cukrot vagy diót ettünk-e, de az már igen triptamint vagy amfetamint fogyasztottunk-e.Amennyire fontos milyen anyaggal energetizáljuk agyunkat ugyan olyan fontos edzeni az impulzus utjának hosszát. Mert gyakorlással gyorsabban felismerhetök a látott érzelmek, a megfigyelésünk és döntésünk is pontosabb lesz.De hogy ki mit fog enni gyakorolni, vagy megfigyelni megint valamitöl függ.

Hogy mi a végső mozgató? Talán az ember szusza.Mit mond az ember mikor erösen megölelik egymást? Kinyomod a szuszt belölem. Máskor meg azt mondja..Az utolsó szuszig harcolok. És a szusz a testbe zárt lélek.