Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.01.05

halogén

Megszokásból kötödök a régi periodus rendszer képéhez ahol a csoportok római számokkal jelöltek I töl VIII ig. Az ujjak bonyolultabbak és a csoportok 1-18-ig terjednek. .De nekünk akkor elegendő volt, hogy a jobb oldalon fémek a bal oldalán nemfémek közte vannak az átmeneti fémek III csoportnak olyan alcsoportja ahol elektronjai a d-pályán mozognak.

Érdekesebb volt a számoknál az elnevezésük mint földfémek vagy halogén elemek vagy nemesgázok.

Mindig a nemesgázok elnevezé volt vonzó talán a nemesség miatt, talán mert ök zárták stabilitásukkal a csoportokat. Majd lassan elmerülünk a képben és már nem a nemesség a vonzó hanem az ut odáig. Az ut odáig pedig hét csoporton át vezet 

A táblázatot széleskörüen használják vegytanban, élettanban fizikában és az iparban.

Egyszer mindenki uránt meg plutóniumot akar,máskor aranyat vagy ép titánt.A titán ami minden koroziónak ellenáll, 1791-ben fedezték fel szép régi magyar neve a kemény.

A biogén elemek mégiscsak fontosabb az let szemszögéből. A sejtekben kiugróan magas a szén, okszigén, hidrogén, nitrogén és foszfor mennyisége.Hiszen ezek a szerves vegyületek és viz összetevöi. De jelen vannnak a nátrium kálium, kalcium, magnézium, vas stb.

Végigmegyünk mind a csoportokon, de a hetedik csoportnál eldöl az élet és halál. A hetedik csoport a halogének, ott is sorjában fel vannak sorakoztatva az elemek. Egy csoportban több elem, mindegyik valamire jó az élethez csak mikromennyiségben szükséges ilyen mikromennyiség életekröl dönt. Ott vannak a tengervizben ezek a kis anyagok. A

.bróm pl. a vörös és barna moszatok sejtjeinek áteresztőképeségét szabályozzák, de az emberi szervezetben génmódositást okozhatnak.

.Elemben az emlösök és az ember számára nélkülözhetetlen a jód. Ahhoz, hogy az emberi szervezetünkben jól müködjenek az anyagcsere folyamatok, minden sejtjünkben jó minöségű energia termelödjön szükséges a megfelelö jód bevitel .És hogy elkerüljem a bonyolult TSH , T3, T4 élettani bonyodalmait csak visszanézek a periódus rendszerre. A csoport végén álló (majdnem) legkevésbbé reaktiv elem mely vizben nehezen oldodik az életminöség és halál megmondója.